27 Şubat 2011 Pazar

Sinema: 2010 Oscar Tahminleri




Her Şeyden Anlayan Adam’ın Son Dakika Oscar Tahminleri:


En İyi Film

Ne olacak?: The King’s Speech

Tartışmaya lüzum yok. The King’s Speech %99 ihtimalle büyük ödülü alıyor. %1’lik ihtimalse sezonun başında yakaladığı rüzgarı son 2 ayda kaybeden The Social Network’e ait. Çeşitli yorum sitelerinde “Inception kazanmazsa ortalığı dağıtırım”, “Black Swan olmayacaksa Akademi bi daha ödül vermesin” diyen heyecanlı arkadaşlar sinir krizi geçirmeye hazır olsunlar çünkü başta saydığım iki film dışındaki filmlerin kazanma ihtimali yok. Bildiğin “yok” yani, “mümkün değil” ve ötesi falan. Hani şimdiden söylemiş olayım…

Ne olmasını isterdim?: Toy Story 3

Bu sene izlediğim hiçbir film beni Toy Story 3’ten daha fazla etkileyemedi. Heyecan, sevinç, üzüntü her şey bir arada; üstelik boş bir film de değil, büyümek ve sevdiklerimizi kaybetmek üzerine naif bir film. Filmin yapımcılarının da söylediği gibi, Toy Story 3 yılın en iyi eleştiriler alan filmi ve aynı zamanda yılın en çok izlenen filmi; Pixar bu kombinasyonla Oscar alamazsa ne zaman alacak? 2. tercihim The King’s Speech, 3. tercihim ise senenin en soğuk fakat en yakıcı filmi Winter’s Bone olurdu.


En İyi Yönetmen:

Ne olacak?: Tom Hooper, The King’s Speech

Burada tartışılabilir. David Fincher ve The Social Network’ün eli bu kategoride daha güçlü. Sebep? 1) “David Fincher yıllardır Oscar bekliyor” hikayesi, 2) The Social Network’ün yapısal olarak daha fazla yönetmenlik mahareti gerektiren bir film olması. Oran vermem gerekirse %60 Hooper %40 Fincher derdim ve paramı The King’s Speech’e yatırıyorum.

Ne olmasını isterdim?: Tom Hooper, The King’s Speech


En İyi Erkek Oyuncu:

Ne olacak?:

Colin Firth, The King’s Speech

Adam oynamış arkadaş… Oyuncunun en iyi performansı olduğunu düşünmeseniz bile klasik “Colin Firth yıllardır Oscar bekliyor” bahanesi burada da geçerli, tıpkı geçen seneki Jeff Bridges gibi.

Ne olmasını isterdim?: Colin Firth, The King’s Speech


En İyi Kadın Oyuncu:

Ne olacak?: Natalie Portman, Black Swan

“Ühhüü, Black Swan neden En İyi Film’i alamadııııı!!!” diye sızlanacak arkadaşları bu kategori teselli etsin. Heykelcik %99 Portman’ı bekliyor. %1 ihtimalse Annette Bening’in.

Ne olmasını isterdim?: Annette Bening, The Kids Are All Right

Bu sene bu kategori o kadar güçlü ki… Hatta öyle ki (sevgili Black Swan hayranları, üzgünüm ama) aday 5 oyuncu arasında Natalie Portman son tercihim olurdu. Mükemmel olmayan hayatını mükemmelmiş gibi yaşamak isteyen kontrol delisi anne rolünde olabildiğince minimal bir oyun sergileyen Annette Bening, iyi oyunculuk için illa çılgın fiziksel değişimlere ihtiyaç duyulmadığının gerçek kanıtı. 2. tercihim Rabbit Hole ile Nicole Kidman (“Bu botox manyağı kadını daha kaç kez aday yapacaklar!” diye kendi kendine köpüren yorumcu arkadaşlar ya bu filmi izlememişler ya da bambaşka bir sinema anlayışına sahipler), 3. tercihim ise Winter’s Bone ile genç oyuncu Jennifer Lawrence.


En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

Ne olacak?: Christian Bale, The Fighter

Bale’in bu sene ödülü kaçırması mümkün değilmiş gibi görünüyor. Gene de temkinli olalım ve %1’lik ihtimal dilimini The King’s Speech ile Geoffrey Rush’a verelim.

Ne olmasını isterdim?: Geoffrey Rush, The King’s Speech

Hakkını yemeyelim, Christian Bale cidden sağlam iş çıkarmış ama “yakın tarihten gerçek bir figürü oynamak”, “rol için çirkinleşip acayip fiziksel değişimlere gitmek” gibi Oscar yemleri benim tercihimi daha abartısız oynayan Rush’a itiyor.



En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

Ne olacak?: Melissa Leo, The Fighter

Bu kategori de en az En İyi Kadın Oyuncu kategorisi kadar güçlü… Şimdiye kadarki çoğu ödülü toplayan Melissa Leo heykelciğe en yakın isim, ama The King’s Speech’ten Helena Bonham Carter ve True Grit’ten Hailee Steinfeld’in de adı geçmiyor değil. Oran versem %70 Melissa Leo, %20 Helena Bonham Carter ve %10 Hailee Steinfeld derdim, ama bilin ki sırf güvenli bir tahmin olsun diye böyle diyorum, Melissa Leo bence tahmin ettiğimizden daha garanti.

Ne olmasını isterdim?: Hailee Steinfeld, True Grit

Aslında Melissa Leo’dan da memnunum ama Steinfeld oynadığı filmi adeta sırtlıyor, Jeff Bridges, Matt Damon ve Josh Brolin gibi hepsi deneyimli oyunculardan resmen rol çalıyor. Animal Kingdom ve Jacki Weaver’ı maalesef kimse izlemedi sanırım, o da kazansa mutlu olurdum ama galiba adaylık onun için en büyük ödül oldu.


En İyi Orijinal Senaryo:

Ne olacak?: David Seidler, The King’s Speech

Bu kategori açıklandığında da “Ama Inceptionnnn!!!!!” sızlanması yankılanacak bütün dünyada; ama üzgünüm, The King’s Speech ödüle daha yakın. Inception itirazcılarının anlaması gereken nokta, Akademi’nin ödül verdiği şeyin “orijinal fikir” değil, “iyi işlenmiş, iyi diyalog yazılmış, tematik yapısı iyi oturmuş senaryo” olduğu. (Akademi Inception’ı eli boş yollamayalım” mantığıyla hareket ederse diye %10 ihtimal veriyorum ama.)

Ne olmasını isterdim?: David Seidler, The King’s Speech


En İyi Uyarlama Senaryo:

Ne olacak?: Aaron Sorkin, The Social Network

Başka bir ihtimal düşünmek zor. Bütün eleştirmenlerin sene başından beri “Oyyyşşş harika bir senaryo!” diye kendinden geçtiği filmin eli bu kategoride hala güçlü.

Ne olmasını isterdim?: Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton ve Lee Unkrich, Toy Story 3

Makine gibi tıkır tıkır işliyor ama buna rağmen o mekanik ritmi hissettirmiyor. Ödül kazanamasa bile kalbimdeki yerini asla kaybetmeyecek.




Herkese iyi Oscarlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder